Gatedynastiet - En såpeserie fra virkeligheten del 9

I forrige episode av Gatedynastiet fikk jeg fortalt en del om hva jeg har fått utrettet med bidragene jeg har fått inn, og avsluttet med en klippehenger om at noen av de jeg først trodde var til å stole på, var i besittelse av sluhetens gave og snakket med kløyvde tunger.

Som jeg har nevnt i en del innlegg var jeg spesielt opptatt av å hjelpe den nitten år gamle søstera til Rida, Mariam, ut fra det helvete hun sier hun lever i hver dag. Etter å ha forholdt meg til stort sett bare gutter og menn, var det en sann velsignelse da det endelig dukket opp en jente som jeg klarte å komme i kontakt med. Det er selvsagt noen jenter og kvinner på gata også, men de er vanskelige å bli kjent med, da de gjerne har en eller annen slags innendørs ordning og lar mennene sove på gata, eller de rett og slett holder seg unna så mye som mulig.

Så da den nydelige Mariam dukket opp med sitt sjarmerende vesen, falt jeg pladask og trykket henne til hjertet umiddelbart. At hun i tillegg er søstera til Rida gjorde det jo enda lettere å bli glad i henne. Mariam har store, uskyldige øyne og fremstår som et lite lam som noen har kastet ut i en ulveflokk der hun bare løper i sikk sakk for å holde seg i live. Hun var snar å kalle meg Didi (storesøster) og det tok ikke lang tid før hun i fortrolighet fortalte meg om sine daglige utfordringer.

Hun er gift med en mann på rundt førti år som heter Shiva, og som ikke akkurat kan sies å være et innbydende fruktfat. Han har store, utstående øyne og ser ut som en uer som har blitt dratt opp fra dypet litt for fort og ikke helt klart trykkovergangene. Jeg har bare hilst på han én gang, og da gjorde han svært lite ut av seg, men jeg gjorde meg jo opp noen tanker om hvordan en såpass mye eldre mann kunne legitimere å være sammen med en så ung og vakker jente som Mariam.

Mariam fortalte at hun rett og slett ikke hadde noe valg. Om hun ikke var gift ville hun være fritt vilt for alle, og siden hun hadde hatt en kjæreste fra før, og i tillegg hadde tatt en abort, var det ingen andre som ville være med henne.

Hun fortalte meg at han drikker og banker henne hver dag, men at han visste hvordan han skulle slå henne uten at hun fikk blåmerker eller sår. Det eneste hun ønsket var å jobbe i skjønnhetssalong slik at hun kunne tjene egne penger og komme seg bort fra han. Da jeg fikk inn alle bidragene skjønte jeg at det var nok til å få til nettopp dette, og jeg satte meg ned med henne. Jeg er åpen med alle om at jeg skriver om dem, og forklarer også nøyaktig hva jeg skriver om hver enkelt, så hun visste at jeg allerede hadde fortalt om henne på bloggen. Jeg forklarte nå at folk hadde lest historien hennes, og at de ville hjelpe henne med å realisere drømmen.

Hun ble naturligvis veldig glad, men virket ikke så entusiastisk som jeg kanskje hadde forventet. Dagen etter tok jeg henne med til favorittsalongen min, og hun fikk både ansiktsbehandling og striper i det tykke, nydelige håret. Vi hadde en super dag, og jeg fikk snakket med de ansatte i salongen om hvordan vi på best mulig måte kunne ordne henne en sertifisert utdanning. De fortalte at siden hun ikke har papirer på fullført grunnskole, var det best at hun gikk i lære i seks måneder uten lønn, og så ville hun kunne ta en slags eksamen og få diploma så hun kunne begynne å tjene penger. De ble alle svært sjarmert av dette yndige vesenet, og da jeg spurte om det var mulig for henne å få lærlingeplass hos dem, virket de veldig positive og ba meg ringe sjefen over helgen. Jeg kjenner henne litt fra før av, så jeg tenkte det var gode sjanser. 

Chen's hair and beauty salon, Colaba

Chen's hair and beauty salon, Colaba

Da Mariam fikk vite at det ikke var noe direkte penger jeg skulle betale henne for å gå på skole, mista hun plutselig entusiasmen en del, men jeg tenkte ikke så mye over det der og da. Livene deres er jo så forbanna vanskelig, og jeg reagerer ikke så stort på om de plutselig virker oppe eller nede på følelsesskalaen. De svinger oftere i humøret enn en premenstruell nordlending, og jeg har blitt så vant til at jeg aldri kan forutse reaksjonene deres på noe som helst.

Da vi kom tilbake til gata og møtte Rida etter at vi hadde vært på salongen, utspant det seg et sjalusidrama jeg ikke var helt forberedt på. Rida sa hun var stygg på håret, og mente at jeg hadde kastet bort pengene. Jeg sa at det var slemt av han å si, og da trampet han avgårde, satte seg et stykke fra oss og surmulet som bare ungdommer får til, med armene i kors og underleppa nede på knærne. Jeg prøvde å snakke med han om det, men han bare sa at Mariam var slem og sa kjipe ting, og det var derfor han hadde sagt at hun var stygg på håret. Før Mariam gikk hjem til Shiva på perrong 13, spurte hun forsiktig om jeg hadde mulighet til å låne henne 2000 rupier. Hun var skyldig dette til en skummel mann som nå truet med å banke henne opp om hun ikke betalte i løpet av dagen. Morsinstinktet mitt boblet jo over, og jeg ga henne selvsagt pengene uten å tenke meg om.

Dagen etter ringte hun meg på ettermiddagen og sa hun måtte snakke med meg. Jeg satt i et møte med en av lærerne fra Teach for India, som jeg har jobbet en del frivillig for, men tok meg selvsagt tid til å treffe henne utenfor restauranten. Hun hadde med seg en venninne i trettiårene som het Rihenna, og som hun presenterte som sin beste venn og søster, og den eneste hun virkelig kunne stole på.

De fortalte at de hadde lyst til å starte en liten bedrift der de skulle lage enkel mat og selge til togpassasjerene fra perrongen de bor på. De trengte sånn circa 7000 rupier til oppstart, og nå lurte de på om jeg kunne tenke meg å hjelpe dem med det. Før jeg fikk svart noe som helst kom Rida løpende bortover gata og var rasende som frådende hane. Mariam husjet han bort, og han ble stående noen meter fra oss mens han prøvde å drepe søstera si med blikket. Jeg tenkte at han nok bare var sjalu fordi han måtte dele oppmerksomheten min med noen, men fikk likevel en litt dårlig følelse av forespørselen til Mariam. Det var noe med denne Rihenna jeg ikke likte, men heller ikke klarte å sette fingeren på. Jeg sa at det hørtes ut som en god idé, men at jeg ikke kom til å gi dem pengene. Jeg kunne heller gå sammen med dem dagen etterpå og kjøpe det de trengte. De virket tydelig skuffet over det forslaget, men godtok det jo siden de ikke fikk noe valg. Jeg spurte om de ikke trengte lisens for å selge mat på perrongen, men det bedyret de at de kunne ordne etter hvert.

Da jeg skulle til å gå tilbake til møtet mitt, dro Mariam meg til side og sa hun måtte snakke med meg om noe personlig. Da vi var i badelandet la jeg merke til at hun hadde psoriasis på blant annet armene, og tenkte at vi kanskje skulle dra en tur til legen for å sjekke om det var noe som kunne lindre det. Nå kunne hun fortelle at hun så slik ut i hele underlivet også. Hun sa at Shiva nektet å bruke kondom, og at han hadde gitt henne mange sykdommer, og nå lurte hun på om jeg kunne gi henne penger så hun kunne dra til legen. Jeg blunket selvsagt ikke og ga henne 700 rupier, og ba Rihenna om å dra sammen med henne. Jeg avtalte at vi kunne møtes dagen etter for å kjøpe det de trengte til å selge mat, og at vi da også kunne kjøpe nytt og behagelig undertøy til henne. Da jeg igjen prøvde å gå tilbake til møtet jeg jo egentlig satt i, dro en rasende Rida meg til side og spurte hva hun hadde bedt om. Jeg ville jo ikke si det, da det var ganske så personlig, og da ble han bare enda mer sinna og løp derifra. Da jeg endelig kom meg tilbake til møtet, gikk det ikke langt tid før det tikket inn en melding fra han. «You are not Mariam’s mom. You are MY mom!» sto det, og jeg skal rolig innrømme at det er den mest hjerteskjærende og rørende meldingen jeg har fått i mitt liv. Jeg forklarte han at han alltid ville komme først, og at han var den viktigste av alle i hele verden for meg, og etter en stund godtok han det. Jeg humret litt også, for jeg syns det var noe søtt over denne voldsomme søskensjalusien.

Senere på kvelden ringte Mariam meg igjen, og fortalte at de ikke skulle selge mat likevel, men heller sigaretter og tyggetobakk. Så det ble vanskelig for meg å bli med og kjøpe dette, og det var nok lettere om jeg bare ga dem pengene slik at de kunne fikse det. På dette tidspunktet skjønte jeg jo at det hele bare var tull, og at Rihenna og Mariam rett og slett bare ville melke så mye kontanter ut av meg som mulig. Men enda ville jeg ikke innse at Mariam var slik, og hjertet mitt prøvde å overtale fornuften min til at det nok var Rihenna og muligens Shiva også, som hadde tvunget Mariam til å gjøre dette.

Dagen etter ringte Wilson meg, og sa han hadde noe alvorlig han måtte snakke med meg om. Jeg møtte han på gata der de bor, og så at han var tydelig forbanna. Først krevde han å få vite om jeg hadde gitt penger til Mariam og i så fall hvor mye. Jeg ville ikke svare på det, da jeg ikke visste konsekvensene av spørsmålet, og da satte han seg ned og begynte å fortelle.

Mariam er viden kjent i hele området for å være den største bedrageren i manns minne. Hun bruker sin voldsomme sjarm og sitt yndige vesen til å først og fremst bli sammen med menn, og så få dem til å gi henne så mye som mulig av de få pengene de har. Når de ikke har mer penger å gi, forlater hun dem og finner seg en ny. Først ble jeg forbanna for at Wilson beskylte henne for å være horete og bare utnytte menn for penger, for den beskrivelsen av kvinner er jeg for lengst lei av å høre om. Men da hentet han Bega og Ringo, og begge kunne fortelle at de hadde vært sammen med henne på tur, og at hun hadde forlatt dem i det øyeblikket de var tomme for penger. Jeg vet ikke om noen snillere og mildere enn Bega, og kan lett se for meg at det ikke var vanskelig for henne å utnytte han. Ringo er samme typen, og jeg ser ikke noe grunn til at de skulle lyve til meg om dette. Samtidig ble det jo mer og mer klart for meg at jeg ikke kan stole på noen i dette miljøet, da alle kjemper for å overleve hver for seg, og det koster dem lite å sverte andre hvis de kan tjene en liten slant på det selv.

Jeg hørte på dem, men motargumenterte med at Shiva banker henne hver dag og nekter henne å gå fra han. Da fyrte de seg opp i et vanvidd alle tre, for han var, ifølge dem, den snilleste og mest godtroende karen i mils omkrets. Det viste seg også at grunnen til at Wilson tok denne konfrontasjonen med meg, var at Shiva hadde kommet til han tidligere på dagen og sagt at Wilson måtte fortelle Gori Madum (den hvite damen) sannheten om Mariam, og be meg om å slutte å gi henne penger, for ingenting av det hun sa var sant. De 2000 rupiene jeg hadde gitt henne noen dager tidligere for å slette gjelden til denne slemme mannen som var ute etter henne, hadde hun og Rihenna delt mellom seg, og da Shiva spurte om de kunne bruke noe av det på mat, bare lo hun og sa at han fikk tjene sine egne penger til det.

Rida satt stille ved siden av oss gjennom hele samtalen, til Wilson følte at jeg hadde forstått alvoret, og da satte han i gang med å skjelle ut Rida fordi han ikke hadde advart meg og fortalt meg sannheten om søstera hans. Wilson er en stor og kraftig kar, og å se han sint er ganske skremmende. Mitt første instinkt var å beskytte Rida. Jeg forsto jo plutselig at Rida hadde prøvd å fortelle meg noe underveis, men at han ikke helt visste hvordan han skulle si det, og samtidig slet med lojaliteten til søstera kontra lojaliteten til meg. Det var ikke bare søskensjalusi som drev han, men også fortvilelsen mellom å bli dratt mellom to personer som han er glad i. Wilson så ingen nåde i dette, og det endte med at vi sto midt i gata og krangla om hvordan man på best mulig måte oppdrar en ungdom, mens Rida satt slukøret og hørte på, og hunden Tiger Senior var i tvil om han skulle støtte meg, Wilson eller trøste Rida. Han endte opp med å legge seg ned i midten.  

Jeg fant ut at det beste var å gå til den eneste jeg vet jeg kan stole på, nemlig Sufyian. Jeg spurte han rett ut om alt jeg hadde fått vite om Mariam stemte, og både han og Vikram kunne bekrefte at det var sant. Da jeg spurte hvorfor i alle dager de ikke hadde advart meg, så de skikkelig dumt på meg. «We tried many times, but you just called us macho men and said we are jealous of the only girl, and we wisely backed off.» Rødmende måtte jeg jo innrømme at dette var sant. Når jeg tenkte over det hadde de jo prøvd, men jeg tok det for å være dårlig stil og barnslig sjalusi fordi jeg knyttet meg såpass til en jente, og jeg fikser ikke horeskamming av noen. Jeg trengte ikke å tenke meg veldig nøye om før jeg kunne hente fram glimt av at jeg har frest truende til dem når de har ytret kritikk om Mariam. Senere fortalte Rida meg at grunnen til at han hadde vært så sint i det siste var at jeg hang så mye sammen med Mariam, og han visste at hun lurte meg for penger, men aller verst ble det da hun hadde sagt til han at jeg hadde sagt at jeg ikke brydde meg om han lengere, og at jeg mye heller ville være mammaen hennes. Dette var altså årsaken til meldingen jeg fikk dagen før.

Jeg skal ikke legge skjul på at skuffelsen var stor. Jeg rakk å bli fryktelig glad i denne unge jenta, og jeg har ligget søvnløs mange netter og tenkt på at hun ble banket og tvunget til sex av den fæle mannen sin. Og så viser det seg at det ikke er sånn, men altså heller slik at hun har brukt dette for å tyne penger ut av meg. Jeg har vært så innmari på vakt når det kommer til guttene og mennene, at jeg gledelig slapp ned garden da Mariam dukket opp. Det falt meg ikke inn at denne skjønne jenta kunne være så god på manipulering. Ikke en gang da jeg kjørte fordi henne og Shiva på gata da de var midt i en krangel, og jeg tenkte med meg selv at det virkelig ikke så ut som hun var verken underkuet eller i fare for å bli utsatt for vold, men snarere tvert imot. Shiva så engstelig og oppgitt ut, mens hun peivet med armene og skjelte han ut.

Til og med CST station virket trist denne kvelden...

Til og med CST station virket trist denne kvelden...

Når hverdagen din består av samspill og sosialisering med en gjeng skada, traumatiserte og lut fattige gatefolk er det fort gjort å bli ganske så nummen. Jeg bestemte meg raskt for å ikke la hendelsen med Mariam gå inn på meg personlig. Hun har tross alt vokst opp på asfalten med to rusmisbrukende foreldre, der mora ble skutt av terrorister på CST station i 2008 og faren drukna i sin egen hjerne og nå bare går rundt i trusa og babler usammenhengende til seg selv og spiser av søpla. Hun har blitt banket opp på skolen hun gikk på, har hatt alt for mange kjærester enn det samfunnet aksepterer, tatt abort i en alder av 15 år, og en eller annen gang i løpet av dette heavy metal-maratonet av en oppvekst har hun skjønt at den beste muligheten hun har for å overleve er å bruke sjarm og list. Og hun har blitt kynisk. Ikke mer kynisk enn de fleste av mennene, men så er det jo dette med at vi forventer at jenter og kvinner skal være varmere, mer moralske og mer godhjerta av natur, og til og med jeg fra feministtoppens land må klappe til meg selv og innse at jeg fortsatt tenker slik. Når Mariam gjør det samme som gutta så er det liksom så fryktelig mye verre.

Da kvelden kom var jeg ganske så utslitt, og jeg ble liggende våken i senga til langt på natt og reflektere over hele fadesen. Så da Rida ringte meg tidlig på morgenen dagen etter hadde jeg lite overskudd, men tok likevel telefonen. Rida svarte meg ikke, men i bakgrunnen hørte jeg et rabalder uten like. Jeg ble liggende å lytte med bankende hjerte, og skjønte sakte, men sikkert at det var flere av mine nære som nå skulle vise meg sitt sanne jeg.

Som i enhver såpeserie går jo gjerne den ene favorittkarakteren etter den andre over fra å være den gode til å bli den onde, og Gatedynastiet er ikke annerledes, selv om denne såpeserien tross alt er fra den harde virkeligheten. Mer om dette i neste episode.